A. Jansen B.V. vindt oplossing voor gascrisis

A. Jansen B.V. vindt oplossing voor gascrisis

De aardgascrisis raakt naast particulieren ook diep in de portemonnee van ondernemers. Met name grootverbruikers, zoals asfaltverwerker A. Jansen B.V. Om de bedrijfsactiviteiten verantwoord voort te kunnen zetten maakte het bedrijf deze zomer de overstap naar propaangas.

Verwerking teerhoudend asfalt

A. Jansen B.V. verwerkt grote hoeveelheden teerhoudend asfalt in de thermische reinigingsinstallatie in Son. Dat is het ‘ouderwetse asfalt’, met teer. Tegenwoordig zit er bitumen in, daardoor kan het nieuwe asfalt wel hergebruikt worden. Om de schadelijke stof teer eruit te halen wordt het asfalt tot een hoge temperatuur verhit. Hier is veel brandstof voor nodig. Omdat de aardgasprijzen deze zomer de pan uit rezen was het niet meer haalbaar om op een verantwoorde manier het asfalt te verwerken. Samen met gasleverancier Benegas werd snel de overschakeling naar propaan gemaakt, dat voor grootverbruikers tegenwoordig een goedkoper alternatief biedt.

Beide partijen spreken hierover in het NOS achtuurjournaal van zaterdag 8 oktober 2022 (uitzending gemist? Bekijk het terug via de website: NOS-uitzending over de opmars van propaangas in de industrie).

Ombouw naar propaan

Vloeibaar propaan is al langer een alternatief voor huishoudens en bedrijven zonder aansluiting op het aardgasnetwerk, vaak in het buitengebied. Maar nu dus ook voor industrieterreinen.

De thermische reinigingsinstallatie legden we in de zomer vijf weken stil. Toen zijn de twee tanks voor vloeibaar propaan neergezet en is de fabriek omgebouwd. Ook voerden we meteen het jaarlijks grote onderhoud van de installatie uit. Nu draait het bedrijf weer volop.

Zelfvoorzienend op de lange termijn

Momenteel is de aardgaskraan dicht en we hopen dat zo te houden. Voor ons bedrijf is de overstap naar propaangas slechts een tussenoplossing. A. Jansen B.V. is al langer op zoek naar oplossingen voor aardgas. Gekeken wordt naar de productie van biogas uit afval, maar dat is een meerjarig project. Op de lange termijn willen we zelfvoorzienend zijn.

Artikel Eindhovens Dagblad

Ook het Eindhovens Dagblad heeft hier een artikel over gepubliceerd. Lees het volledige artikel op de website: A. Jansen B.V. stapt met propaan uit gascrisis.

 

Contact

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier