Ennatuurlijk en A. Jansen zetten volgende stap naar duurzaam warmtenet

duurzaam warmtenet eindhoven

20.000 tot 30.000 huishoudens in Eindhoven en omgeving kunnen vanaf 2024 hun huis verwarmen met warmte die vrijkomt bij het verwerken van teerhoudend asfalt bij A. Jansen B.V. in Son en Breugel. Ennatuurlijk kan daardoor de omstreden biomassacentrale op Strijp-T zo goed als uitschakelen.

Veel warmte vrij bij asfaltverwerking

A. Jansen B.V. aan het Wilhelminakanaal heeft een installatie die teerhoudend asfalt verwerkt. Dat is het ‘ouderwetse’ asfalt, met teer. Tegenwoordig zit er bitumen in; het nieuwe asfalt kan daardoor wel hergebruikt worden. Het milieugevaarlijke teer wordt uit het asfalt gehaald in de vorm van (schoongewassen) gas. Wat resteert zijn zand en grind die hergebruikt worden bij het maken van nieuw beton. ,,Bij het proces moeten we het asfalt verwarmen tot 600 graden. Daar komt veel restwarmte bij vrij. We willen een warmtewisselaar bouwen waar we het water van Ennatuurlijk langs leiden. Dat wordt opgewarmd en gaat terug naar het warmtenet”, vertelt Algemeen Directeur Barendregt.

 

Tweede fase duurzaam warmtenet Eindhoven

Volgens Barendregt zijn de eerste proeven met het gebruiken van ‘reststromen’ al geslaagd. Over enkele maanden valt het besluit om erin te investeren en kan het procedé verder uitgewerkt worden.

 

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/samenvatting van dit artikel beschikbaar.

Lees het volledige artikel op de website van het Eindhovens Dagblad: Warmte van asfaltverwerker A. Jansen B.V. in Son voor 25.000 huishoudens in Eindhoven via Ennatuurlijk.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact met ons op.

 

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier