Duurzaam beton met geopolymeer

Voor de aanbesteding van een nieuwe wegverbinding tussen provinciale weg N69 (Valkenswaard) en de snelweg A67 (Veldhoven) heeft Jansen Beton BV een onderzoek gedaan naar de toepassing van geopolymeerbeton (beton gebaseerd op geopolymeren). In juli 2018 is daarom samen met Mobilis Apeldoorn en Delta Concrete een uitgebreid onderzoek uitgevoerd.

Groenste weg van Brabant

De milieu impact bij de aanleg van de nieuwe wegverbinding moest minimaal zijn: het moet de ‘groenste’ weg van Brabant worden. Jansen Beton BV heeft daarom meegedacht over een duurzame oplossing o.a. door het gebruik van geopolymeerbeton. In deze betontoepassing wordt het traditionele cement als bindmiddel vervangen door minerale stoffen, alkaliën en een activator (geopolymeer). De CO2 uitstoot wordt aanzienlijk verlaagd, zo tussen de 20 en 70% waardoor de milieuprestatie beter is.

Mogelijkheden geopolymeer

Om de mogelijkheden van geopolymeerbeton te onderzoeken is een proef uitgevoerd om de verschillende betonvarianten te testen. Vier bekistingen met daarin opgenomen bewapening werden gevuld met beton en daarnaast enkele Legioblocken en proefkubussen. De omstandigheden werden nagebootst door het beton uit de betoncentrale zo’n drie kwartier in de mixer te draaien. Dat was de tijd die de wagens moesten rijden naar de bouwlocatie. Tijdens de proef werden twee soorten recyclinggranulaat gebruikt; het recyclinggranulaat uit Helmond en het granulaat uit onze Thermische Reinigings Installatie (TRI).

Resultaten van de proeven

De resultaten van de proeven waren allemaal goed. De verwerkbaarheid van de beton was goed, net als de verharding en het lossen van de beton uit de bekisting. Ook de druksterkte bleek na testen meer dan voldoende te zijn. Eigenlijk verliep alles zoals door de adviseur Delta Concrete was voorspeld. Aangetoond werd dat geopolymeerbeton uitstekend toegepast kan worden. Jansen Beton BV verwacht in de toekomst meer gebruik te gaan maken van deze betontoepassingen, omdat het uitstekend aansluit bij de visie om de betonproductie ‘groener’ te maken.

In samenwerking met Delta Concrete en Mobilis Apeldoorn is een videoverslag gemaakt van de proef. Deze kunt u in de video bekijken.

 

 

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier