Jansen Recycling en Rondo werken samen aan duurzame verwerking restproducten

 

Circulair afvalbeheerder Rondo was op zoek naar een erkend verwerker voor restafvalstromen uit de ijzergieterij. In Jansen Recycling vonden zij een geschikte partner. Jansen Recycling en Rondo hebben een meerjarige overeenkomst afgesloten voor de inname en duurzame verwerking van verschillende reststromen.

Rondo afvalbeheer

Firma Rondo is een onafhankelijke specialist die al ruim 20 jaar bedrijven helpt om afval- en grondstoffen te verhelderen, verslimmen en verduurzamen.

Van het uitsluiten van milieurisico’s tot het benutten van mogelijkheden om te verduurzamen, en van het versimpelen en verminderen van afvalstromen tot het adopteren van nieuwe technologieën. Ze brengen het afvalproces niet alleen in kaart, maar realiseren en managen het ook.

Als onafhankelijke expert zorgt Rondo samen met de juiste partners voor een optimale oplossing voor iedere situatie. Helder, daadkrachtig en onverschrokken. Zo weten bedrijven zeker dat het afvalbeheer goed geregeld én toekomstgericht is.

Samenwerking Jansen Recycling

Voor de verwerking van verschillende afvalstromen werkt Rondo samen met een netwerk aan partners in de regio. Dit netwerk bestaat uit partijen die passen bij de drijfveren om een circulair en duurzaam afvalbeheersysteem te realiseren.

Met Jansen Recycling hebben zij een meerjarige overeenkomst afgesloten voor de inname en verwerking van afvalstromen uit een ijzergieterij in Doesburg.

Reststromen ijzergieterij

Gieterij Doesburg maakt hoogwaardige gietijzeren componenten voor onder andere de auto-industrie. Bij het productieproces worden gesmolten non-ferro elementen in een zandvormlijn gegoten zodat de gietstukken de benodigde vorm aannemen. Na een aantal recyclingstappen blijft het vormzand als restafval over.

Duurzame verwerking vormzand

Dit vormzand neemt Jansen Recycling in en verwerkt het in de gecertificeerde reiniging- scheidingsinstallatie in Helmond. Eerst worden de ijzerdeeltjes die achterblijven in het zand eruit gehaald. Daarna wordt het gereinigd op basis van ‘extractieve reiniging’. Bij dit reinigingsproces hechten verontreinigingen zich aan een slibfractie. Als resultaat blijft een gecertificeerde zandfractie 0/2 tot 0/4 over. Deze zandfractie is na behandeling geschikt als secundaire toeslagstof voor betonmortel en betonwarenindustrie.

Op jaarbasis zal na verwachting circa 3.000 tot 3.500 ton vormzand uit de gieterij worden ingenomen en verwerkt tot een gecertificeerd product. De samenwerking is vastgelegd voor een periode van meerdere jaren waardoor zowel opdrachtgever, ontzorger Rondo en verwerker een stabiele toekomst tegemoet gaan.

‘’Het vormzand wordt nu toegepast op de stort als afdekmiddel, waardoor het een ‘nuttige bouwstof’ is en Doesburg hiervoor geen WBM betaald. Echter, storten is niet de meest duurzame en toekomstbestendige toepassing. Door het als secundaire toeslagstof voor betonmortel en de betonwarenindustrie te gebruiken, kan je veel beter spreken van een nuttige toepassing met een gezond toekomstperspectief. Exact de reden waarom Rondo en Gieterij Doesburg in Jansen een geschikte partner hebben gevonden.’’
- Rondo Afvalbeheer

Jansen Recycling

Jansen Recycling is onderdeel van de A. Jansen B.V.: meerdere divisies onder één dak, die circulair aan elkaar zijn verbonden. Bouw- en sloopafval uit sloopwerkzaamheden en grondwerken wordt gereinigd in de reinigingsinstallaties in Helmond en Son. De schone uitgangsstoffen worden als gecertificeerde secundaire grondstof ingezet in betonmortel van Jansen Beton of in betonproducten van Jansen Betonwaren. Hierdoor maken we de cirkel rond, ontlasten we natuurlijke hulpbronnen en dragen we bij aan een zo laag mogelijke milieubelasting.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier