Toegepast beton voor Dommelse fietsbrug 60% duurzamer

Toegepast beton voor Dommelse fietsbrug 60% duurzamer

Jansen Beton is samen met Boskalis Nederland en SQAPE een pilot gestart voor de realisering van een ‘groene’ fietsbrug. Deze fietsbrug wordt gebouwd over de Keersop. De Keersop is een zijbeek van de Dommel. Zij ontstaat als Elsenloop ten noorden van Lommel, passeert oostelijk van Luyksgestel de Nederlandse grens, stroomt zuidoostelijk langs Bergeijk en Westerhoven, westelijk langs Dommelen en mondt even voorbij de buurtschap Keersop in de Dommel uit.

De fietsbrug is onderdeel van de nieuwe N69 tussen Eindhoven en de Belgische grens. Wat deze brug zo bijzonder maakt is dat de toegepaste geopolymeerbeton bestaat uit 99,9% gerecyclede grondstoffen.

Voor de nodige toeslagmaterialen is gekozen voor zand en grind, wat afkomstig is van de thermische reinigingsinstallatie van Jansen Recycling. Juist de keuze voor thermisch gereinigd zand en grind als toeslagmateriaal, in de plaats van primair zand en grind uit natte of droge winning, zorgt voor een gunstig effect op de totale milieu-impact van de brug.

Naast het gebruik van onze eigen grondstoffen wordt het cement vervangen door secundaire mineralen die, in combinatie met Alkaliën, gelijke eigenschappen heeft zoals wij kennen van cement.

Beton voor Dommelse fietsbrug Toegepast beton voor Dommelse fietsbrug 60% duurzamer

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor A.Jansen B.V. een vanzelfsprekendheid. Dit alles resulteert in een milieu-impact die in vergelijking met traditionele beton maar liefst 60 procent lager is. Dat is ongekend uniek voor Nederland. We zijn trots op dit resultaat en zetten ons graag in voor de reductie van de milieubelasting binnen de bouwsector.

In januari 2021 heeft een proefstort plaatsgevonden. Diverse proefbalken en -kubussen zijn getest en de resultaten waren akkoord bevonden. Inmiddels zijn de landhoofden, stootplaten en het brugdek gestort en is het op de plek gehesen op 6 juli 2021.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier