Circulaire demontage bedrijfspanden in Venlo

circulaire demontage bedrijfspanden

Aan de Guliksebaan in Venlo wordt de spoorwegonderdoorgang ‘Vierpaadjes’ gerealiseerd. Deze onderdoorgang vervangt de huidige gelijkvloerse spoorwegovergang. De onderdoorgang moet zorgen voor een robuuster en veiliger spoor in Venlo. Om dit project te kunnen realiseren dienen twee bedrijfspanden uit de weg te worden geruimd. Bouwaannemer Dura Vermeer heeft A. Jansen B.V. in de hand genomen om het sloopwerk uit te voeren. Omdat de bedrijfspanden nog in behoorlijk goede staat verkeren, kiezen we voor circulaire demontage en wederopbouw, in plaats van totaalsloop.

Circulaire demontage bedrijfspanden

Omdat bij totale sloop van de panden veel waarde verloren zou gaan is de sloopuitvoerder op zoek gegaan naar een alternatieve sloopmethode. Vanuit de circulaire gedachte is gekeken in hoeverre onderdelen van de gebouwen geschikt zijn voor hergebruik.

Uit het onderzoek bleek dat het pand aan de Guliksebaan 3 in z’n geheel gedemonteerd kan worden om op een andere locatie opnieuw op te bouwen. De constructie van het pand aan de Guliksebaan 1 bleek complexer, waardoor dit gebouw niet geschikt is om helemaal als bouwpakket uit elkaar te halen. Dit pand wordt daarom gedeeltelijk gedemonteerd voor hergebruik en het niet herbruikbare deel wordt gesloopt.

Guliksebaan 1

Eerst zijn we gestart met het inpandig strippen van het gebouw. Alle waardevolle en te hergebruiken materialen zijn er handmatig uitgehaald, zoals tapijttegels, meubilair en installaties. Deze onderdelen zijn verkocht en worden weer opnieuw gebruikt.

Een gedeelte van dit pand werd voorheen gebruikt als garage. Dit bouwdeel kunnen we wel demonteren. De roldeuren worden verwijderd en de constructie halen we voorzichtig uit elkaar voor hergebruik in een nieuw te bouwen pand. Het overige gedeelte van het gebouw slopen we machineel.

Guliksebaan 3

Ook zijn we bij het pand aan de Guliksebaan 3 begonnen met het handmatig strippen van de binnenkant. Omdat dit pand in zijn geheel gedemonteerd gaat worden zijn we hier nóg voorzichtiger te werk gegaan.

De houten binnendeuren en kozijnen zijn voor een groot deel gedemonteerd voor hergebruik. De systeemwanden, vloerbedekkingen en systeemplafonds voeren we gescheiden af naar erkende verwerkers in de regio. Zij recyclen deze materialen tot grondstoffen die een nieuw leven krijgen in nieuwe bouwproducten. Alle overige installaties (zoals CV installaties, luchtbehandelingsinstallaties, elektrakasten en schakelmateriaal) demonteren we voor hergebruik in het nieuwe pand.

De buitenschil, aluminium kozijnen en de staalconstructie worden genummerd en voorzichtig gedemonteerd, zodat het gebouw straks weer op dezelfde manier in elkaar kan worden gezet. De PVC dakbedekking met onderliggende isolatie wordt ook verwijderd en ingepakt om terug te brengen in het pand op de nieuwe locatie.

Alle steenachtige materialen van de muren en de betonvloer die na het sloopwerk achterblijven breken we tot menggranulaat. Dit materiaal wordt weer gebruikt tijdens de bouwwerkzaamheden voor de spoorwegtunnel.

circulaire demontage bedrijfspanden

Veiliger spoor in Venlo

Deze drukke kruising heeft al jaren de aandacht omdat het voor veel verkeershinder zorgt in Venlo. De gemeente wil graag van van de spooroverweg af, enerzijds om storingen die kunnen optreden bij spoorwegovergang te vermijden en anderzijds om het risico op ongevallen op het spoor weg te nemen. Met een onderdoorgang kunnen fietsers en voetgangers daarnaast gescheiden van auto’s en hulpdiensten door het gebied reizen. Een grote stap naar een beter bereikbaar en veiliger Venlo.

Na het circulaire slopen start begin 2024 de bouw van de tunnel. Naar verwachting kunnen de eerste auto’s, fietsers en voetgangers eind 2025 gebruik maken van de onderdoorgang.

Contact

Jansen Infra (onderdeel van A. Jansen B.V.) is gespecialiseerd in circulaire sloop, renovatiesloop en totaalsloop. Wij nemen alle onderdelen uit handen en blijven uw aanspreekpunt tijdens het gehele proces. Zo heeft u er geen omkijken meer naar en slopen we zo snel en efficiënt mogelijk. Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat we voor uw sloopproject kunnen betekenen.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier