Effectieve uitroeiing uitheemse plantensoort in Limburg

uitroeien uitheemse plantensoort Limburg

Provincie Limburg is volop bezig geweest met de gebiedsontwikkeling in de regio Ooijen-Wanssum. De uitvoering van het project was in handen van Mooder Maas. Het doel van het project was o.a. ontwikkelen van natuur en landschap dat eveneens bescherming biedt tegen hoog water en de leefbaarheid van het gebied vergroot.

Uitheemse plant schadelijk voor nieuwe waterkeringen

In het gebied is een nieuwe waterkundige situatie ontstaan die om nieuwe beschermingsmaatregelen vraagt. Om hieraan te voldoen worden er o.a. nieuwe waterkeringen aangelegd.

In het gebied is echter de uitheemse woekerende plant, de Japanse duizendknoop, aangetroffen. Omdat de sterke wortels van deze woekerplant ernstige schade kunnen aanbrengen aan de nieuwe dijken, is de hulp van Jansen Recycling ingeschakeld om de plant uit te roeien.

 

Aanpak verwijdering van de woekerplant

Opdrachtgever Mooder Maas heeft eerst de voorbehandeling uitgevoerd. De bladeren werden verwijderd en de woekerplant werd kort gemaaid. Vervolgens hebben we de grond met daarin de wortels van de plant heel diep uitgegraven, totdat er met zekerheid vastgesteld kon worden dat er geen wortelresten meer aanwezig waren.

In onze Thermische reinigingsinstallatie hebben we de grond vervolgens gehygieniseerd door de grond op zeer hoge temperatuur te verhitten. Bij aankomst op onze vestiging werd de grond eerst nog verder verkleind door middel van een schreddertechniek, zodat de warmte eenvoudig tot de kern van de wortel kan doordringen. Door de hoge temperatuur wordt de kern van de duizendknoopwortel volledig vernietigd, zodat het verspreidingsgevaar is geweken.

 

Nazorg

Om er zeker van te zijn dat deze bestrijdingsmethode effectief is, heeft Jansen Recycling de stichting RHP ingeschakeld voor een RAG-onkruidonderzoek. Zij hebben geconcludeerd dat er géén levensvatbare resten van de invasieve exoot meer aanwezig zijn en zo wordt verdere verspreiding van de plant voorkomen.

 

Contact

Wij zijn een erkende en gekwalificeerde partij voor het uitroeien van de Japanse woekerplant. Wilt u weten wat wij voor uw project kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier