Jansen Infra sloopt op duurzame wijze voormalige kunstacademie Avans

Op 23 juni 2021 heeft Jansen Infra BV de duurzame sloopwerken van de Avans kunstacademie aan de Onderwijsboulevard te Den Bosch opgeleverd.

Na een zorgvuldige selectieprocedure heeft Jansen Infra na het behalen van de hoogste prijs/kwaliteitsscore, dit project in opdracht gekregen. Het opgestelde sloopscenario en het BLVC-plan (Bereikbaarheid-, Leefbaarheid-, Veiligheid- Communicatieplan) alsook onze expertise op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, lagen ten grondslag aan onze hoge score, 94 van de 100 punten.

Circulair slopen

Het project is in de eerste week van november 2020 opgestart en met aandacht en zorg voor circulariteit uitgevoerd. De uitdaging bestond uit een zo hoog mogelijk hergebruik van vrijkomende bouwelementen en bouwmaterialen. Tijdens de duurzame sloop werd helaas meer asbest aangetroffen dan oorspronkelijk geïnventariseerd. Ondanks deze extra asbestbesmettingsbronnen heeft Jansen Infra BV de sloop tijdig afgerond en ligt het terrein klaar voor de bouw van de nieuwe Campus.

Uit de sloop van de kunstacademie zijn diverse bouwelementen vrijgekomen en worden hergebruikt. Zo zijn meer dan 50 spanten, zowel van staal als van gelamineerd hout, vakkundig gedemonteerd en opgeslagen. De spanten van gelamineerd hout met een lengte van 18 meter worden later in de nieuwbouw van de toekomstige Campus weer toegepast. De stalen spanten hebben een lengte van 15 meter en worden hergebruikt in een kunstwerk.

Ook zijn onder andere houten balken (4.000 m2), isolatieplaten (2.500 m2), PVC vloertegels (2.000 m2), stalen trappen, een personenlift, deuren en dergelijke gedemonteerd voor hergebruik.

Het vrijgekomen betonpuin van het gebouw wordt gerecycled en hergebruikt in de betonproductie.

Duurzame sloop Avans 's-Hertogenbosch A Jansen infra sloopwerken Duurzaam slopen A Jansen

Hergebruik van materialen

Het maximaliseren van hergebruik van materialen is voor ons als Jansen een belangrijk speerpunt om de belasting op het milieu te minimaliseren.

Uiteindelijk heeft Jansen Infra en  hergebruikpercentage behaald van maar liefst 98,6%. De overige 1,4% bestond overigens uit asbest en niet herbruikbaar bouw- en sloopafval (BSA).

Jansen Infra B.V. kijkt terug op een mooi en uitdagend project en dankt Avans Hogeschool hartelijk voor het in haar gestelde vertrouwen.

Contact

Wilt u meer weten over dit project? Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier