Hogesterkte beton voor de Trudo Toren

Op Strijp-S in Eindhoven bouwt woningcorporatie Sint Trudo een hele bijzondere woontoren, de Trudo Toren. Dit wordt het eerste ‘Vertical Forest’ in Nederland en wordt exclusief ingezet voor de sociale woningbouw. Stam + De Koning is de uitvoerder van het bouwproject. In opdracht van hen levert Jansen Beton beton met een hoge sterkteklasse, oftewel hogesterktebeton.

Groene oase in een stenige omgeving

Het grote voorbeeld van de nieuwe woontoren staat in Milaan; de Bosco Verticale van architect Stefano Boeri, die tevens de Trudo Toren ontworpen heeft. De wolkenkrabber bestaat uit 19 verdiepingen met 125 appartementen. De gevels van het gebouw herbergen 125 volwassen bomen en ruim 5.000 struiken en planten. Zo ontstaat er een verticaal bos dat zich uitstrekt tot op 70 meter hoogte – een groene oase in een stenige stedelijke omgeving.

Andere functionele eisen door hoge druklast

Als vaste betonleverancier voor Stam + De Koning is Jansen Beton verantwoordelijk voor het beton dat toegepast wordt. Het innovatieve en groene bouwproject vraagt om goed doordachte technische oplossingen. Ook voor het beton gelden er andere functionele eisen vanwege de extreem hoge druklast.

Beton met hoge sterkteklasse

Voor hoogbouw, zoals de Trudo Toren, passen we beton met een extra hoge druksterkte toe vanwege de hoge druklast. Dit is een betonmengsel dat een hogere betondruksterkte kan weerstaan in vergelijking met traditioneel beton. Hogesterktebeton is slijtvast, duurzaam en heeft als grote voordeel dat de woontoren vanaf de begane grond slank wordt opgebouwd.

sterk beton trudo toren

Stevigheid en kwaliteit voor de balkons

Vanwege het gewicht dat de uitkraging moet dragen is er deze keer niet gekozen voor een isokorf maar voor het meestorten van het balkon met de bekisting van de desbetreffende verdieping. Dit zorgt namelijk voor extra stijfheid. Om de hoge druklasten op het beton van- en rondom de balkons op te vangen wordt er voldoende betonwapening toegepast. De balkons zelf worden geleverd in de vorm van prefab beton, dit omdat het zeer specialistisch werk is en het onder goede omstandigheden gemaakt moet worden.

Door het toepassen van het beton met een hogere sterkte is het mogelijk om een balkon met een plantenbak van ongeveer 15 ton te kunnen dragen. De balkons zijn extreem zwaar en wegen maar liefst 10,3 ton per prefab-balkon.

Hoe wordt er gestort op de hoge verdiepingen?

De betonstort van de tiende verdieping zit er ondertussen op, het is de laatste verdieping waar gebruik gemaakt werd van de betonpomp. Vanaf de elfde verdieping is de betonpomp niet lang genoeg om het betonmortel op de gewenste plek te storten. Daardoor wordt er volledig overgeschakeld naar het storten middels een kubel. Dit vergt veel tijd per stort omdat de kubel vanuit de betonmixer gevuld wordt, de kubel wordt vervolgens door de hijskraan omhoog gehesen en gelost wordt op de gewenste plek.

hogesterktebeton trudotoren hogesterktebeton trudotoren

Meer informatie

Wilt u meer weten over het project of hogesterktebeton? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier