Verzwaard beton toegepast in warmteaccu Ecodorp Boekel

verzwaard beton warmte-accu Ecodorp Boekel

Hoe verwarmen we onze huizen in de toekomst? Bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas komt CO2 vrij dat tot de opwarming van de aarde leidt. We moeten dus op zoek naar alternatieven. Een veelbelovende oplossing is een grote warmte-accu van verzwaard beton die de huizen in het Brabantse Ecodorp Boekel duurzaam gaat verwarmen. Jansen Beton leverde hiervoor het beton, met een unieke samenstelling.

Verzwaard beton voor duurzame warmteopslag

Traditioneel beton bevat toeslagmaterialen zoals zand, grind of betongranulaat; de precieze samenstelling is afhankelijk van de prestatie-eisen. Voor het beton van de warmte-accu is een toeslagmateriaal gebruikt met een hogere massa, namelijk staalslak. Dit is een bijproduct uit de staalindustrie. Het verzwaarde beton is in staat om langdurig een grote hoeveelheid warmte op te slaan.

Duurzame warmte wanneer je het nodig hebt

De warmte-accu, die een prominente plek inneemt in het Ecodorp, bevat verschillende lagen verzwaard beton waarin buizen zijn opgenomen. Wanneer de zon schijnt worden de buizen verhit met elektriciteit van de zonnepanelen op de daken. De staalslakken en het beton nemen de warmte op en bereiken een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius. Op koudere dagen wordt de warmte als duurzame energie ingezet om de 36 klimaatadaptieve huurwoningen te verwarmen. Een simpel en doeltreffend systeem.

Veelbelovende technische innovatie voor de wereld van morgen

In een speciale uitzending van ‘de Wereld van Morgen’ kwam de warme-accu met verzwaard beton aan bod. In deze aflevering gingen de presentatoren op zoek naar technische innovaties die ons in de nabije toekomst kunnen helpen, onder andere op het gebied van wonen.

Duurzaam bouwen

Jansen Beton leverde eerder al geopolymeerbeton voor de fundering van de woningen, een duurzamer alternatief dan traditioneel, cementgebonden beton. Hoofdaannemer Eco + bouw past enkel natuurlijke- en herbruikbare bouwmaterialen toe om het Ecodorp klimaatpositief te bouwen. Dit betekent dat de huizen meer CO2 binden dan dat het kost om ze te bouwen. De circulaire werkwijze van Jansen Beton sluit hier goed op aan.

Ecodorp Boekel mocht de Cobouw Award Duurzaamheid in ontvangst nemen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit bijzondere project of  over verzwaard beton? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier