Wat is gestabiliseerd zand?

gestabiliseerd zand; straatwerken

Wat is gestabiliseerd zand en wanneer maak je er gebruik van? Deze zandsoort zorgt voor een stevigere ondergrond. Toepassingen met gestabiliseerd zand zie je daardoor met name in de wegenbouw en straatwerken. Daarnaast is het goed toepasbaar rondom een zwembad, een terras of voor bijvoorbeeld een oprit.

Wat is gestabiliseerd zand?

Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.

Om en stevige en vlakke ondergrond te realiseren is het van belang om de zandlaag goed te verdichten, door aanstampen, trillen of walsen. Dit vormt de basis voor een goede bestrating – of het nu om een terras gaat, een oprit, bedrijventerrein of parkeerplaats.

 

Verzakkingen voorkomen in straatwerk

De ondergrond bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de bestrating. Een goede stevige ondergrond voorkomt verzakking van het straatwerk. Bepaalde steensoorten, zoals natuurstenen, dunne tegels en keitjes, vragen om een sterke fundering. Daar is dit zand uitermate voor geschikt.

 

Meer informatie

Jansen Beton is producent en leverancier van gecertificeerd gestabiliseerd zand. Wij informeren u graag over de toepassingen en denken mee met uw project. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier