Summa college ontwikkelt opleiding Smart Building met bedrijfsleven

smart building

Slim en duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker om een zo laag mogelijke milieu-impact te realiseren. Dat vraagt om een nieuwe manier van werken waar het huidige praktijkonderwijs niet altijd goed op aansluit. Daarom ontwikkelt het Summa college in Eindhoven een nieuwe opleiding ‘Smart Building’, samen met het bedrijfsleven. A. Jansen B.V. werkt hieraan mee.

Brainstormsessie opleiding Smart Building

Begin december organiseerde het Summa college een online brainstormsessie met partijen uit het bedrijfsleven, onder leiding van Fronteer. De deelnemers kwamen vanuit diverse invalshoeken tot een blauwdruk van een praktijkgeïntegreerde opleiding, die duidelijk aansluit bij het werkveld van Smart Building.

Han Heijsters, Corporate Social Responsibility Manager bij A. Jansen B.V. nam deel aan deze online sessie:

Heijsters: ”toekomstige gebouwen zullen er anders uit moeten gaan zien dan we gewend zijn. Energetisch neutraal of zelfs energie producerend, adaptief en demontabel om primair grondstofgebruik te minimaliseren. Een zo laag mogelijke milieu-impact realiseren wordt de uitdaging. Er zullen dus andere eisen gesteld gaan worden aan ontwerpers, toeleveranciers en bouwers. De huidige opleidingen op MBO-niveau sluiten hier nog niet altijd goed op aan.”

Samenwerking met bedrijfsleven belangrijk

Het Summa college onderkent dit probleem en heeft het initiatief genomen om het gat tussen het onderwijs en de praktijk te dichten. De deelnemende partijen zijn het er vooral over eens dat de samenwerking met het bedrijfsleven een belangrijk onderdeel van de opleiding wordt.

Heijsters: ”het is interessant om te zien hoe deze opleidingsrichting inspeelt op de vragen in de gebouwde omgeving van de toekomst. Dat de vraag naar goed opgeleide medewerkers in deze richting steeds hoger wordt gaat naar mijn mening het succes van de toekomstige opleiding garanderen.”

Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie over het vervolgtraject en hoe wij een bijdrage leveren? Ben je benieuwd wat Smart Building inhoudt en hoe wij daaraan bijdragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier