Cementloos beton

Jansen beton is CSC gecertificeerd

Beton is een veelgebruikt materiaal in de bouw. In traditioneel beton wordt cement toegepast als bindmiddel. Bij de productie van cement komt er echter veel CO2 vrij. Een duurzaam alternatief is de toepassing van cementloos beton, ook wel geopolymeerbeton genoemd.

Geopolymeer als cementvervanger

Geopolymeer is als bouwstof niet nieuw en wordt als cementvervanger in beton toegepast. Dit bindmiddel – gemaakt van secundaire minerale reststoffen, alkaliën en een activator –  levert een forse CO2-reductie op tot maar liefst 85%. Hierdoor is de milieuprestatie significant positiever in vergelijking met traditioneel beton.

Voordelen van cementloos beton

Met geopolymeerbeton wordt niet alleen een CO2-reductie en een lage MKI score gerealiseerd, het product voldoet aan de dezelfde mechanische- en fysieke eigenschappen als traditioneel beton. Cementloos beton ziet er ook hetzelfde uit, alleen heeft het van binnen een dichtere structuur. Deze producteigenschap brengt nog meer technische voordelen met zich mee. Het zorgt voor minder krimp- en scheurvorming, het heeft een hogere vorst-dooizoutbestendigheid, is zuurbestendiger en slijtvaster.

Toepassingen geopolymeer

De toepassing van geopolymeerbeton in de bouw breidt zich verder uit. In de wegenbouw wordt geopolymeerbeton al succesvol toegepast, met name bij wegverhardingen en de aanleg van rotondes. Geopolymeerbeton wordt ook in de woningbouw toegepast, zoals bij de klimaatpositieve bouw van het Ecodorp in Boekel waar de woningen worden gebouwd op een geopolymeer fundering.

Ook is geopolymeerbeton uitermate geschikt voor bedrijfsvloeren. Met name voor vloeren in de chemische- en agrarische sector biedt geopolymeer een uitkomst dankzij de chemische bestendigheid en vloeistofdichtheid van de cementvervanger.

Productie, stortwijze en verwerking geopolymeerbeton

Het productieproces van betonmortel op basis van geopolymeer wijkt nauwelijks af van de productie van traditioneel betonmortel. Hierdoor is geopolymeerbeton eenvoudig te produceren in bestaande betoncentrales. Dit geldt tevens voor de stortwijze en verwerking van geopolymeerbeton. Dit gebeurt op dezelfde gangbare wijze als conventioneel beton.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van geopolymeerbeton voor uw bouwproject? Als Jansen Beton hebben we geruime ervaring met de productie en levering voor geopolymeerbeton toepassingen. Wij sparren graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier