Circulair slopen oude bioscoop en monumentaal pand

circulair slopen

Het voormalige bioscoopgebouw aan de Wilhelminasingel in Maastricht maakt plaats voor het nieuwe hoofdkantoor van DSM. Jansen Infra verzorgt de circulaire sloop van het gebouw en de renovatie van het aangrenzende monumentale pand.

Chemiebedrijf DSM verhuist met het nieuwe wereldwijde hoofdkantoor naar Maastricht, in het stadsdeel Wijck. Op de plek van de oude Euroscoop verrijst een nieuw kantoorpand. Daarnaast wordt het naastgelegen monument ‘’de Ambachtsschool’’ gerenoveerd en geïntegreerd in het nieuwe gebouw. Zo komt nieuw en oud bij elkaar.

Circulair slopen

Het concern stelt hoge eisen aan het gebouw, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Het kantoorpand, waar zo’n 700 medewerkers komen te werken, wordt bijvoorbeeld helemaal energieneutraal. Voor het nieuwbouwgedeelte streeft DSM naar de hoogste duurzaamheidsclassificatie onder het BREEAM certificaat: Outstanding. Dit certificaat wordt toegekend aan milieuvriendelijke gebouwen die het welzijn van de gebruikers bevorderen.

BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Naast de nieuwbouw krijgt de sloop een eigen beoordeling, onder het keurmerk ‘’Sloop en Demontage’’. Met deze duurzaamheidsbeoordeling maken we onze circulaire werkwijze bij sloopprojecten zichtbaar.

Circulariteit infra

A. Jansen B.V. sloopt al jaren circulair. Concreet betekent dit dat we restmaterialen en -stromen uit de sloop verwerken tot bouwstenen voor nieuwe bouwmaterialen, zoals voor onze eigen betonmortel en betonwaren.

Fase 1: circulaire sloop bioscoopgebouw

In opdracht van BAM Bouw en Techniek hebben we het oude bioscoopgebouw gedemonteerd. Onderdelen van het gebouw zijn handmatig verwijderd, zodat ze geschikt zijn voor hergebruik. Zo hebben we de bekende glazen voorgevel voorzichtig verwijderd en het materiaal is opgehaald door een architect, die het weer inzet bij een nieuw project.

Andere, niet direct-herbruikbare onderdelen, zoals bouwafval, wordt gescheiden afgevoerd en door erkende verwerkers in de regio verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe (bouw)producten. Alleen de parkeerkelder van de bioscoop bleef intact.

Fase 2: renovatie monumentaal pand

Na de zomer 2022 is deze eerste fase afgerond en konden we starten met de renovatie werkzaamheden van het aangrenzende monument. Het oude gebouw is helemaal gestript zodat alle oude constructies tevoorschijn zijn gekomen. Omdat het gebouw een monument is bevat het veel oude elementen. Deze zijn uiteraard zeer zorgvuldig behandeld, zodat ze behouden konden blijven. Eind 2022 zullen de sloopwerkzaamheden afgerond zijn en kan BAM verder aan de slag met de bouw.

Grondwerkzaamheden ketenpark

Daarnaast zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor het plaatsen van het ketenpark, die de BAM tijdens de bouw gebruikt. Hiervoor hebben we het grondwerk verzorgd, maar ook het zaagwerk en het sloopwerk van de bestratingen en het betonnen fietspad. Tevens hebben we onze eigen betonnen Legioblokken geleverd als fundering voor het ketenpark en als ballast voor de veiligheidskeerwand.

Vervuilde bouwgrond

Ook zijn alle oude kabels en leidingen rondom de bioscoop verwijderd. Omdat de grond hier vervuild bleek te zijn voerden we het grondwerk uit onder saneringscondities en hielden we rekening met alle veiligheidsrisico’s en geldende regelgevingen.

Halverwege november zijn we gestart met het grondwerk voor de uitbreiding van het nieuwe pand. Door de vervuilde grond zullen we hiervoor ook de nodige bodemsanering uitvoeren.

Circulair sloopbedrijf

Bent u op zoek naar een bedrijf die uw sloopproject op een duurzame en circulaire manier aanpakt? Bij Jansen infra (onderdeel van A. Jansen B.V.) bent u aan het juiste adres. Met het voordeel van één aanspreekpunt gedurende het gehele proces. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier