Duurzaam beton Fontys Rachelsmolen

duurzaam beton Fontys

Bij de bouw van de nieuwe campus Fontys Rachelsmolen in Eindhoven is er volop aandacht voor het thema duurzaamheid. De oude onderwijsgebouwen zijn gesloopt omdat renoveren geen optie meer was. Het oude bouw- en sloopmateriaal wordt vervolgens gerecycled en toegepast in duurzaam beton voor de nieuwe gebouwen.

Gebouw R1 op campus Rachelsmolen in Eindhoven is twee jaar geleden tegen de vlakte gegaan. Het moest ruimte maken voor de bouw van drie hypermoderne onderwijsgebouwen. De RGS Groep uit Rijssen sloopte in opdracht van Fontys het pand uit 1983. Bij die sloop kwam ongeveer 40.000 ton betonpuin vrij. Dat puin is niet zomaar afgevoerd, maar opgeslagen voor de bouw van de nieuwe Fontys-gebouwen.

Betonpuingranulaat

Het oude beton werd op locatie eerst kleiner gemaakt, ook wel vergruizen genoemd. Deze stukken zijn vervolgens door Jansen Recycling ingenomen om er alle vervuiling, zoals plastic, uit te halen. Daarna is het schone puin vermaald tot korrels. Dit betonpuingranulaat wordt gebruikt als toeslagmiddel voor nieuw beton, in o.a. de funderingen en vloeren.

Duurzaam beton voor de bouw

Toen de bouw van de drie nieuwe onderwijsgebouwen startte, is het betonpuingranulaat uit de opslag gehaald. Op dit moment verwerkt A. Jansen B.V. in opdracht van aannemer Hurks het betongranulaat in de betonmortel voor de nieuwe onderwijsgebouwen. En daarmee is de cirkel rond.

Circulair ontmantelen

Overigens is er meer bewaard gebleven van gebouw R1. Tijdens de sloop zijn bijvoorbeeld de deuren en toiletten behouden en is de bedrading gerecycled. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de nieuwe gebouwen, mét het gerecyclede beton, in september 2023 gebruikt worden.

Infrawerkzaamheden

Naast dat wij beton leveren verzorgt Jansen Infra de infrawerkzaamheden, zoals het bouw- en woonrijp maken van het terrein.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit project? Of ben je benieuwd of wij ook duurzaam beton voor jouw bouwproject kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier