Toepassing geopolymeerbeton bij bouw Ecodorp in Boekel

Aan de rand van het Brabantse dorp Boekel is de bouw van het Ecodorp van start gegaan. Dit is een circulaire woonwijk waar de bewoners volledig zelfvoorzienend zullen zijn. Jansen Beton is door bouwaannemer Eco + Bouw ingeschakeld om een duurzame bijdrage te leveren aan de bouw van het Ecodorp. Zo verzorgen wij de aanleg van de fundering op basis van geopolymeer.

Klimaatpositieve bouw van het Ecodorp

Kenmerkend voor het Ecodorp is dat deze klimaatpositief gebouwd wordt. Om dit te realiseren past Eco+Bouw uitsluitend natuurlijke- en herbruikbare bouwmaterialen toe. Daarbij kijken ze kritisch naar de bijdrage van leveranciers aan dit doel. De circulaire werkwijze van Jansen Beton sluit hier goed op aan.

Geopolymeer als duurzaam fundament Ecodorp

Het Ecodorp biedt ruimte aan 36 nieuwe klimaatadaptieve huurwoningen. Deze woningen worden gebouwd op een fundering op basis van geopolymeerbeton. Dit is een duurzaam alternatief voor traditioneel cementgebonden beton. Na een eerdere succesvolle toepassing van geopolymeerbeton  in de wegenbouw, past Jansen Beton nu voor het eerst geopolymeerbeton toe in een woningbouwproject.

Geopolymeertechnologie

De productie van geopolymeerbeton vindt plaats op de betoncentrales van Jansen Beton. Met onze partner maakt Jansen Beton gebruik van de gepatenteerde geopolymeertechnologie. Hierbij vervangen we het cement, wat bij traditioneel beton als bindmiddel gebruikt wordt, door geopolymeer. Dit is een bindmiddel gemaakt van secundaire, minerale grondstoffen. Met de toepassing van geopolymeer én door de primaire toeslagmaterialen te vervangen door gecertificeerde secundaire materialen, wordt een CO2-reductie tot 85% gerealiseerd ten opzichte van traditioneel beton, zonder dat er ingeleverd op de kwaliteit of andere belangrijke producteigenschappen van beton. De toepassing van geopolymeerbeton van Jansen Beton past daarom goed bij de realisatie van een klimaatpositief bouwproject.

warmteaccu met verzwaard beton

Naast geopolymeerbeton leverden we verzwaard beton voor een grote warmteaccu, die de huizen van het Ecodorp duurzaam gaat verwarmen. Lees meer in het artikel: ‘verzwaard beton toegepast in warmteaccu Ecodorp Boekel‘.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het project of geopolymeerbeton? Neem vrijblijvend contact met ons op.

geopolymeerbeton ecodorp boekel geopolymeerbeton ecodorp boekel

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier