Modulaire fietsbrug van geopolymeerbeton

fietsbrug van geopolymeerbeton

Steeds meer opdrachtgevers, bouwkundige ontwerpbureau’s en bouwaannemers raken geïnteresseerd in de toepassing van geopolymeerbeton als duurzaam alternatief voor traditioneel cementgebonden beton. Het cement, wat bij traditioneel beton als bindmiddel gebruikt wordt, wordt vervangen door geopolymeren. Dit is een bindmiddel op basis van secundaire, minerale grondstoffen. Met geopolymeerbeton wordt een enorme CO2-reductie gerealiseerd, zonder dat er ingeleverd wordt op de betonkwaliteit en andere belangrijke eigenschappen.

Duurzame en demontabele fietsbrug

Voor Pontiflex – bouwer van duurzame en modulaire fiets- en voetgangersbruggen – is dit dan ook de voornaamste reden om geopolymeerbeton voor het eerst toe te passen bij de realisatie van een nieuwe fietsbrug voor Gemeente Wageningen. Een uniek project; een fietsbrug gemaakt van duurzame materialen die óók demontabel is. Deze combinatie zorgt ervoor dat de brugonderdelen bij onderhoud makkelijk vervangbaar zijn of hergebruikt kunnen worden. Eventueel kan de brug in de toekomst elders opnieuw opgebouwd worden.

Brughoofden en brugdekdelen van geopolymeerbeton

Jansen Beton is specialist op het gebied van duurzaam beton en is dan ook nauw betrokken bij het bouwteam van Pontiflex om mee te denken over de toepassing van geopolymeerbeton in de fundering en het brugdek van de nieuwe fietsbrug. In samenwerking met Van Riel Betonwaren zijn er ruim 30 prefab betonnen brugonderdelen ontwikkeld met geopolymeerbeton. Deze maand wordt er gestart met de plaatsing van de modulaire fietsbrug.

fietsbrug van geopolymeerbeton fietsbrug van geopolymeerbeton fietsbrug van geopolymeerbeton

Beeldmateriaal: Pontiflex/Joris Vermeulen

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de voordelen van geopolymeren als cementvervanger? Lees er alles over in onze blog over cementloos beton. Bent u benieuwd of geopolymeerbeton geschikt is voor uw toepassing? Wij denken graag met uw ontwikkelteam mee.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier