Fundering van geopolymeerbeton voor woningen Pioniersveld Culemborg

fundering van geopolymeerbeton

In Culemborg ligt aan de uiterste westzijde van de nieuwe woonwijk Parijsch het Pioniersveld. Op deze plek bouwen initiatiefnemers aan hun eigen ecologische woningen. Voor drie woningen van architect Rogier Rouwet hebben we begin maart 2022 gewapende funderingsbalken gestort van cementloos geopolymeerbeton.

Bewuste omgang met natuurlijke grondstoffen

Op het Pioniersveld kunnen toekomstige bewoners hun eigen woning bouwen en experimenteren met architectuur- bouw- en energiemogelijkheden. Hierdoor hebben zij de maximale vrijheid in keuzes voor vorm, materiaal en uitstraling.

Met duurzaamheid als uitgangspunt kiezen de bouwers bewust voor lokaal beschikbare, natuurlijke en herbruikbare grondstoffen voor bouwmaterialen, zoals leem, aarde, kalk, katoen, wol en linnen.

Geopolymeerbeton fundering

Architect Rogier Rouwwet bouwt drie ecologische huizen op het pioniersveld, waarvan hij een zelf gaat bewonen. Voor het funderingsbalkenrooster van de woningen koos hij voor geopolymeerbeton.

In deze duurzame betonsoort zijn de primaire grondstoffen vervangen door 100% gerecyclede grondstoffen. Daarnaast is het bindmiddel cement vervangen door geopolymeren, wat de CO2-footprint van het mengsel aanzienlijk verlaagt. Aan het eind van de levensduur is dit beton ook weer voor 100% recyclebaar.

De toepassing van cementloos beton past goed bij het concept van het Pioniersveld. Voor het Arendsnest, een eerder gerealiseerde woning op het Pioniersveld, werd al een gewapende funderingsplaat met geopolymeerbeton uitgevoerd.

Cementloos beton als duurzaam alternatief

De milieu-impact van cementloos geopolymeerbeton is ongeveer 65% lager dan die van  traditionele Portland cementgebonden beton. Dit duurzamere type beton doet niet af aan cementbeton: het ziet er hetzelfde uit en is even sterk. Een prima keuze dus voor de technische prestaties die van de funderingsbalken worden gevraagd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over geopolymeerbeton toepassingen in woningen, of kunnen we iets voor uw bouwproject betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier