De voordelen van kunststofvezelbeton

kunststofvezel, vezelversterkt beton

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe beton het beste gewapend kan worden.  Naast de traditionele wapening met stalen betonmatten zijn er tegenwoordig verschillende alternatieven die terrein winnen, waaronder de constructieve kunststofvezel. De wapening van beton met deze kunststofvezels heeft een aantal belangrijke voordelen:

Minder arbeidsintensief

Bij de traditionele wapeningsmethode met stalen betonmatten horen enkele tijdrovende werkzaamheden. Denk aan het transport naar de bouwplaats en het goed plaatsen van de wapeningsmatten en –staven. Soms moeten de matten ook nog op maat gemaakt worden. Dit maakt de stalen betonwapening ook vrij kostbaar. Door het gebruik van constructieve kunststofvezels vervallen deze werkzaamheden omdat de vezels al in het beton verwerkt en verdeeld zijn. De kunststofvezels verspreiden zich evenredig door het beton waardoor deze vanaf de eerste millimeter, en in alle hoeken en randen gewapend is.

Duurzamer beton

Kunststofvezels hebben een langere levensduur en ook de CO2-uitstoot tijdens de productie is lager in vergelijking met stalen wapening (circa 70%). Omdat de kunststofvezels chemisch inert zijn en daardoor niet verrotten, is het beton aan het einde van de levensduur niet verontreinigd en opnieuw te verwerken.

Geen aangepaste betonreceptuur nodig

Het toepassen van kunststofvezels heeft meestal geen invloed op het betonreceptuur. Door de vorm en flexibiliteit van de vezels zijn deze goed verwerkbaar in de betonmortel en hebben de vezels nagenoeg geen invloed op de consistentie van de betonmortel.

Eigenschappen van kunststofvezels

De eigenschappen van beton kunnen worden verbeterd door kunststofvezels toe te voegen. De vezels zorgen meestal voor een hogere capaciteit om buig en trek spanningen op te nemen in een vroeg stadium, een lagere plastische krimp en een hogere samenhang en verminderde ontmenging. Ook biedt het een hogere weerstand tegen explosief afspatten. De mate waarin deze eigenschappen worden gerealiseerd wordt wel sterk beïnvloed door de vezeleigenschappen. Laat u daarom altijd goed informeren en adviseren.

Toepassingsgebieden

Er zijn een drietal types constructieve kunststofvezels. Afhankelijk van de toepassing wordt (indien noodzakelijk) in overleg met een constructeur gekeken welk type kunststofvezel en hoeveelheid per kubieke meter beton geschikt is voor uw toepassing. Toepassingsgebieden zijn o.a. binnen en buitenvloeren (begane grond), erfverhardingen, terrassen en plaatfunderingen (afhankelijk van belasting).

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met constructieve kunststofvezels voor uw toepassing? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier